RUT-avdrag – Så fungerar det

Rutavdraget fungerar så att du endast behöver betala hälften av arbetskostnaden för vissa tjänster som utförs i ditt hem, förutsatt att du uppfyller de krav som krävs för att få RUT-avdraget. Vi tar hand om allt administrativt med Skatteverket och justerar alltid din faktura så att rutavdraget beaktas, vilket gör det enkelt för dig att se kostnaden för tjänsten efter avdraget har gjorts.

Från och med den 1 januari 2021 höjdes taket för rutavdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år.

Du kan hitta mer information på Skatteverkets webbplats.

Rutavdrag villkor

 

Villkor för RUT-tjänster

För att kunna utnyttja rutavdraget måste följande kriterier vara uppfyllda:

1. Du ska bo i bostaden där tjänsten utförs.

2. Du ska vara den som faktureras för tjänsten och/eller ha utgiften för tjänsten.

3. Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja, med en maximal total på 75 000 kr per person och år, varav högst 50 000 kr får vara rotavdrag.

4. Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig), eller om du bor utomlands, välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen (begränsat skattskyldig).

5. Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.

6. Ett dödsbo kan få rutavdrag, men endast för tjänster som utförs före dödsfallet.

Dessa villkor är avgörande för att kunna dra nytta av rutavdraget och få förmånen att reducera kostnaderna för hushållsnära tjänster. Det är viktigt att vara medveten om dessa krav för att kunna använda rutavdraget på ett korrekt sätt och ta del av de fördelar det erbjuder.

Nya RUT-tjänster från 2021

Från och med 1 januari 2021 har RUT-avdraget utvidgats för att inkludera fyra nya tjänster:

1. Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten. Nu kan du dra nytta av avdraget när du använder tvättinrättningar för att få dina kläder och hemtextilier vattentvättade och få dem transporterade till och från tvätten.

2. Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Om du behöver hjälp med att möblera ditt hem kan du nu dra nytta av RUT-avdraget för att täcka kostnaderna för professionell möblering och montering av möbler.

3. Transport av bohag till återanvändning eller magasinering. Om du behöver flytta ditt bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader eller liknande platser där det kan återanvändas, eller om du behöver transportera det till och från magasinering, kan du nu utnyttja RUT-avdraget för att minska kostnaderna.

4. Enklare tillsyn av en bostad. Nu kan du dra nytta av RUT-avdraget för att få hjälp med enklare tillsyn av ditt hem, till exempel att ta in posten, vattna blommor och spola kranar och toaletter.

Dessa utvidgningar av RUT-avdraget ger dig fler möjligheter att få professionell hjälp med viktiga hushållssysslor och samtidigt dra nytta av skattemässiga fördelar.

Städfirma Stockholm

För privatpersoner

Vi erbjuder dig en faktura med avdrag för skattereduktion efter att vi har slutfört uppdraget. Om du redan har utnyttjat hela ditt RUT-avdrag kan du begära en faktura utan RUT-avdrag. Skatteverkets webbplats

För företag

Din arbetsgivare kan hjälpa dig att underlätta din vardag utanför arbetet genom att erbjuda hushållsnära tjänster som en löneförmån. Det bästa är att du också kan dra fördel av skatteavdraget på 50 procent, vilket innebär att löneförmånen i princip inte kommer att kosta dig något i form av förmånsskatt. Din arbetsgivare kommer att skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket årligen, och du kan göra avdraget i din deklaration.

För mer information om skattereduktionen, besök gärna Skatteverkets hemsida och läs vidare där.

städning

Vad är en hushållsnära tjänst?

En hushållsnära tjänst omfattar olika typer av tjänster som utförs i hemmet, såsom städning, fönsterputsning, trädgårdsskötsel och liknande. Med tiden har även flytthjälp, mer avancerad trädgårdsservice, reparation av vitvaror och IT-tjänster i hemmet inkluderats i RUT-avdraget. De flesta av våra tjänster är berättigade till rutavdrag, så ta en titt på vad vi kan hjälpa dig med!

Det är viktigt att känna till att ROT-avdraget (som gäller för byggtjänster och renovering) påverkar den tillgängliga summan för RUT-avdraget. Om du redan har utnyttjat ROT-avdraget minskas alltså möjligheten till RUT-avdrag. Maxgränsen för ROT-tjänster är fortfarande 50 000 kronor, vilket innebär att 25 000 kronor är reserverade för RUT-tjänster. Om du är osäker på hur mycket avdrag du har utnyttjat under året kan du alltid kontrollera detta med Skatteverket.